вівторок, 1 березня 2016 р.

Головоломки й загадки для дітей і дорослих

Головоломки та загадки, які розвивають логічне та нестандартне мислення. Спробуйте їх розгадати.
1. Коли мама прийшла з роботи, вона побачила, що на столі стоять тарілки й чашки. Мама спитала доньку: «Ці тарілки й чашки чисті?». У відповідь донька назвала чотири займенники. Які займенники назвала дівчинка?
2. Знайдіть число менше ста, яке збільшується на 1/5, якщо його цифри поміняти місцями.
3. Фермер повинен потрапити на протилежний берег, перепливши річку з мішком пшениці, куркою й лисицею. Човен фермера може витримати лише його самого й одного з перерахованих вище попутників. Курку не можна залишати із пшеницею, тому що вона її з'їсть. Лисицю не можна залишати з куркою, адже вона з'їсть курку. Як фермеру перевести лисицю, курку і пшеницю через річку?
4. Ключка й шайба разом коштують 110 грн. Ключка на 100 грн дорожче, ніж шайба. Скільки коштує шайба?
5. Яка буква повинна стояти наступною в послідовності Д Р М Ф С Л _?
6. У мами Івана було три сини. Першого звали Петро, другого – Василь. Як звали третього сина?
7. Відгадайте вірш. Найцікавіше, що діти його впізнають набагато швидше, ніж дорослі.
Мяжя Дяма кленге брящед,
Юлемиря ф легщу нащиг.
Диже, Дямещгя, ме брящь,
Ме юдемед ф лещге нащ.
8. Ви біжите забіг і обганяєте людину на 2-му місці. Яке місце займаєте ви?
9. Скільки разів можна відняти число два від числа п'ятдесят?
10. Штормової ночі літак злетів з аеропорту Бориспіль. Шторм посилився, літак зазнав катастрофу й розбився – половина літака впала в Україні, а інша половина в Польщі. В якій країні треба поховати вцілілих?
11. Стоять багатий будинок і бідний. Вони горять. Який будинок першим гаситиме поліція?
12. Яке слово в українській мові завжди вимовляється неправильно?
13. З огляду на ці рівності, чому дорівнює 4500?
8898 = 7
4566 = 2
1203 = 1
2313 = 0
4566 = 2
5464 = 1
7774 = 0
1003 = 2
9856 = 4
9955 = 2
1886 = 5
1231 = 0
8764 = 3
4500 =
14. У чому повно дірок, але воно тримає воду?
15. Чи можете ви назвати слово, в якому є п'ять літер «А»? А чи можете назвати найдовше слово в українській мові (запитання для батьків)?
16. Яке число повинно стояти наступним у послідовності 2 4 8 10 20 _?
17. Коли людина перебуває вдома без голови?
18. Якби ви писали всі числа від 300 до 400 на папері, скільки разів ви б написали цифру 3?
19. Ви перебуваєте в чарівному місті, де діє лише один закон. Там є відділення, але немає банку. Є насіння, але немає плоду. Є узлісся, але немає лісу. Є бажання, та немає можливостей. Який закон там діє?
20. Я буваю різних форм і розмірів. Деякі частини мене вигнуті, а деякі прямі. Ви можете поставити мене куди завгодно, але є лише одне правильне для мене місце. Хто я?
Відповіді:
1. «Вони ви-ми-ті».
2. 45 (1/5 від 45 = 9, 9 + 45 = 54).
3. Фермер бере курку й перевозить її на інший берег. Потім він повертається, завантажує лисицю в човен і перевозить її через річку. Він висаджує лисицю на протилежному березі, забирає назад курку й повертається на перший берег. Висаджує курку, вантажить пшеницю й перевозить її на інший берег до лисиці. Потім він знову сам повертається на перший берег, забирає курку й перевозить її до лисиці та пшениці. Так вони всі безпечно перепливають на інший бік річки.
4. Шайба коштує 5 грн. На 100 грн більше, ніж 5 грн, це 105 грн. Сума становить 110 грн.
5. Кожна буква є нотою нотного стану: До, Ре, Мі, Фа, Соль, Ля, Сі.
6. Іван.
7. Наша Таня вголос плаче,
Упустила в річку м'ячик.
Тихше, Таню, ти не плач,
Не потоне в річці м'яч.
Правило просте: голосні літери утворюють природні пари (а-я, о-е,..). Літери цих пар змінювали одна одну при кодуванні. Також на пари розбиті приголосні: дзвінкі – глухі (б-п, в-ф,..). Крім того, додані пари л-р, м-н, ч-щ.
8. 2-е місце.
9. Один раз. Потім ви будете вираховувати з 48.
10. Уцілілих (тих, хто вижив) не хоронять.
11. Поліція не займається гасінням пожеж, це спеціалізація пожежних.
12. Неправильно.
13. 2 – за кількістю кіл (овалів) у цифрах числа. Так, у числі 5699 три кола, а в 4444 – 0 кіл.
14. Губка.
15. Абракадабра. Рентгеноелектрокардіографічного.
16. 22 (у послідовності цифри чергуються +2, ×2).
17. Коли він визирає із кватирки.
18. 120 (100 трійок у розряді сотень + 10 трійок у розряді десятків + 10 трійок у розряді одиниць).
19. Усі (кожне слово) в чарівному місті повинно містити подвоєні приголосні.
20. Шматочок пазла.

Завдання:
1. Людина живе на верхньому поверсі дуже високої будівлі. Щодня вона спускається на ліфті донизу на перший поверх, виходить на вулицю та йде на роботу. Повертаючись із роботи, людина піднімається на ліфті лише до половини будівлі, а решту шляху проходить пішки. Хоча, коли йде дощ, людина піднімається на ліфті на свій поверх. Чому вона так робить?
2. Людина та її син потрапляють в автомобільну аварію. Батько помирає на місці, а дитину доставляють у лікарню. Коли її кладуть на операційний стіл, хірург каже: «Я не можу оперувати цього хлопчика, він мій син!». Як таке може бути?
3. Людина одягнена у все чорне: у чорні туфлі, шкарпетки, штани, пальто, рукавички й лижну маску. Вона йде по глухій вулиці, на якій вимкнені всі ліхтарі. Чорний автомобіль їде їй назустріч з вимкненими фарами, але якимось чином вчасно зупиняється. Як водій розгледів людину?
4. Одного разу Поліна святкувала свій день народження. Її старший брат-близнюк, Іван, відзначив свій день народження через два дні. Як таке могло статись?
5. Чому круглі кришки каналізаційних люків краще, ніж квадратні?
6. Людина пішла на вечірку й випила пунш (коктейль, який подається у великих чашах). Потім вона відразу покинула захід і пішла додому. Усі інші учасники вечірки, які пили пунш, згодом померли від отруєння. Чому не померла ця людина?
7. У жінки було двоє синів, які народились в один і той же час, в один і той же день одного року. Але вони не були двійнятами. Як це могло бути?
8. Є два пластикових глечики (фляги), наповнені водою. Як перемістити воду в бочку без глечиків або будь-яких розділових перегородок і визначити, яка вода з якого глечика?
9. Чи можете ви назвати три дні поспіль, не використовуючи слова «понеділок», «вівторок», «середа», «четвер», «п'ятниця», «субота» й «неділя»? (І числові назви днів будь-якою мовою).
10. Це дивний текст. Інтригує те, чи швидко ви можете вияснити, що в ньому дивного. У ньому ніби нічого особливого, з першого погляду, з ним усе добре. Хоч з текстом дійсно все добре! Просто він по-своєму дивний. Вивчіть його і зрозумійте, що в ньому може бути дивного. Якщо ви поміркуєте добре, то зможете помітити відповідь.
Відповіді:
1. Ця людина дуже маленького зросту й дістає лише до половини кнопок ліфта. Але коли йде дощ, людина бере з собою парасольку і з її допомогою натискає в ліфті кнопку свого поверху.
2. Хірургом була його мати.
3. Усе відбувається вдень.
4. Під час пологів мама близнюків пливла на кораблі. Старший близнюк Іван народився першим на початку дня 1 березня. Потім корабель перетнув часовий пояс, і Поліна, молодший близнюк, народилася 28-го лютого. Таким чином, молодший близнюк святкує свій день народження за два дні до свого старшого брата.
5. Квадратна кришка люка може перевернутись по діагоналі. Кругла кришка не може перевернутись. Таким чином, для безпеки та практичності всі кришки люків повинні бути круглими.
6. Отрута потрапила в пунш із кубиків льоду, які плавали в ньому. Коли людина пила пунш, лід був повністю замороженим. Поступово він розтанув, отруївши пунш.
7. Вони були двома із трійні (або четверні й т. п.) Над цією головоломкою ламають голови багато людей. Вони намагаються придумувати дивовижні рішення, використовуючи немовлят з пробірки або сурогатних матерів. Чому мозок шукає складні рішення, коли існує набагато простіше?..
8. Спочатку воду необхідно заморозити. Потім лід треба вийняти із глечиків і покласти в бочку. Так ви зможете визначити, яка вода, з якого глечика.
9. Звісно, можете: учора, сьогодні, завтра!
10. У тексті незвично те, що досить поширена літера «а» не зустрічається в ньому жодного разу.

Немає коментарів:

Дописати коментар